Jaren ’30 woning volledig gerenoveerd

Met de snelle installatie en korte opwarmtijden biedt het uponor minitec renovatiesysteem veel voordelen. Hoog tijd dus om dit eens stap voor stap te aanschouwen. In amsterdam oud-zuid werd er onlangs een mooi huis uit de jaren ’30 geheel gerenoveerd en is er door het hele huis voor bijna 1,9 km aan uponor minitec vloerverwarming gelegd. De renovatie was zo groots dat zo ongeveer alleen de buitenmuren zijn blijven staan en de rest volledig is vervangen.

 

VEEL VOORDELEN

Op het moment dat wij arriveren bij het woonhuis in Amsterdam Oud-Zuid zijn de mannen van A1 Installatie Techniek al druk aan de gang. De haren van de installateurs zitten netjes in model, want naast dat wij komen kijken, is er ook een cameraman en een fotograaf aanwezig om het hele proces stap voor stap vast te leggen. Ook is Bas Drost, buitendienstmedewerker van Nathan Systems, aanwezig om op film de werking van Uponor Minitec haarfijn uit te leggen. Tussen het werk door nemen de mannen even de tijd om ons bij te praten over Minitec en dit bijzondere project.
De mannen van A1 Installatie Techniek zijn in de woonkamer al bezig met het leggen van Uponor Minitec, de ideale vloerverwarming voor renovatie zonder breekwerk. Dit systeem biedt veel voordelen: zo kan het Uponor Minitec folie-element voor de bevestiging van de Uponor Comfort Pipe leiding eenvoudig op de reeds aanwezige dekvloer, houten vloer of tegelvloer worden aangebracht. Door de geringe elementhoogte van ongeveer een centimeter is het systeem bij uitstek geschikt voor renovatie. Zo ook in dit woonhuis, dat volledig gerenoveerd wordt en waar de dekvloer op de huidige houten vloer wordt aangebracht. “Er is hier specifiek voor Minitec gekozen vanwege de opbouw van de vloerverwarming”, vertelt Bas Drost. “We hadden ook Siccus kunnen toepassen, tevens een product van Uponor, maar op het moment dat je Siccus gebruikt ga je een stuk hoger qua opbouw. Een Siccusplaat is 25 millimeter waaroverheen nog de de droogvezelcementplaten van Knauff komen, waardoor je een stuk hoger uitkomt dan Minitec. Aangezien het een oud huis is en niet al te hoog, is na een afweging van deze twee producten de keus voor Minitec snel gemaakt. Als extra reden, heeft Minitec een lage constructiebelasting per m2. De vloer van het huis bestaat uit oude houten planken en die kunnen niet al te veel extra gewicht hebben.”

ELEMENTHOOGTE VAN NOG GEEN CENTIMETER

ELEMENTHOOGTE VAN NOG GEEN CENTIMETER

A1 Installatie techniek

HUIS MET EEN VERLEDEN

“Wat interessant is om te vertellen over dit project”, gaat Bas enthousiast verder, “is dat het klusteam er tijdens het slopen van de binnenkant van het huis achter is gekomen dat het huis ooit flink in brand heeft gestaan. Dus het is wel een huis met een verleden te noemen. Met de vloer is verder nog nooit iets mee gedaan. Een gedeelte van de vloer moest vervangen worden, want sommige stukken waren niet meer veilig. Waar de vloer nog goed was, is Minitec overheen gelegd.”
De leeftijd van het huis brengt ook een aantal nadelen met zich mee. Zo is het huis op bepaalde plekken heel slecht geïsoleerd en kwam het daardoor vermogen tekort om alle ruimtes goed te verwarmen.
Dus moet er op een andere manier bijverwarmd worden. Omdat de bewoners geen radiatoren of convectoren meer in het huis wilden, is er gekozen om op bepaalde plekken Uponor Renovis tegen de wanden te plaatsen, het droogbouwsysteem dat bestaat uit een 15 mm dikke gipsplaat waarin de Uponor leiding geïntegreerd is. Met de keuze voor de Renovis droogbouwpanelen werd ingrijpend sloopwerk overbodig en konden de bestaande wanden gewoon blijven staan. Voor Hans Steenbeek was dit zijn eerste ervaring met Uponor Renovis. Hans:
“Dit is het eerste huis waar wij dit systeem hebben gemonteerd.
De montage is prima bevallen, zoals eigenlijk bij alle andere producten van Uponor. Daarom werk ik ook al bijna 20 jaar met dit merk.”

Hans Steenbeek laat stap voor stap zien hoe Uponor Minitec geïnstalleerd wordt

Hans Steenbeek laat stap voor stap zien hoe Uponor Minitec geïnstalleerd wordt

Hans Steenbeek laat stap voor stap zien hoe Uponor Minitec geïnstalleerd wordt

Hans Steenbeek laat stap voor stap zien hoe Uponor Minitec geïnstalleerd wordt

Hans Steenbeek laat stap voor stap zien hoe Uponor Minitec geïnstalleerd wordt

Hans Steenbeek laat stap voor stap zien hoe Uponor Minitec geïnstalleerd wordt

STAPPENPLAN

Hans neemt ons mee naar de keuken waar hij niet alleen ons, maar ook de fotograaf en de cameraman stap voor stap laat zien hoe het Uponor Minitec systeem geïnstalleerd wordt. Vooral niet te snel zodat alles goed vastgelegd kan worden. Hij begint met het aanbrengen van een plastic folie als onderlaag. Hans vertelt hierbij dat het belangrijk is
dat de ondergrond waterdicht is, anders loopt dat wat je op de vloer giet, door alle gaten en kieren weer weg. Wat dus ook belangrijk is, is de folie bij de randen af te zetten met een kantstrook. Vervolgens worden de stabiele Uponor folie-elementen aangebracht op de folie. Hier zit een handige plaklaag onder, waardoor de elementen direct beloopbaar zijn en garanderen zo een snelle en kostenbesparende installatie.

Leiding afsnijden, ring om uiteinde plaatsen en samen expanderen

Leiding afsnijden, ring om uiteinde plaatsen en samen expanderen

 

FLEXIBELE LEIDINGEN

Vervolgens is het tijd voor de leidingen. De binnendienst van Nathan Systems heeft ervoor gezorgd dat er een legtekening voor de woning is gemaakt. Op deze manier weet Hans precies hoe hij de leidingen moet leggen. De flexibele Uponor Minitec Comfort Pipe leidingen in de afmetingen 9,9 x 1,1 mm zijn geschikt voor 90- en 45-graden
installatie. “Het prettige van deze leiding is dat het niet opkrult tijdens het installeren en zo snel en eenvoudig door één persoon in het Uponor Minitec folie-element te bevestigen is. Dan is het alleen nog een kwestie van de leidingen aan te sluiten op de verdeler. Dit doe je eenvoudig door de leiding op de juiste plek af te snijden, de ring te plaatsen en  vervolgens de leiding en de ring te expanderen, om deze daarna snel aan te sluiten op de verdeler tot de buis teruggekrompen is”, vertelt Hans. Bas legt nog het één en ander uit over de Komfort-verdeler die is gebruikt: “Voor deze woning is een transmissieberekening gemaakt. Deze berekening geeft precies aan hoeveel kilowatt verwarmingsvermogen nodig is. Vervolgens bepalen wij de watertemperatuur die nodig is en wat de afstand tussen de leidingen gaat worden. Voor deze woning is dat uitgekomen op hart op hart 100. Behalve bij de uitbouw, hier is een verlegafstand van hart op hart 50, omdat daar veel vermogen nodig was vanwege het vele glas.”

EINDRESULTAAT

Na een dag van filmen, fotograferen, presenteren en natuurlijk installeren zijn wij bij Nathan erg tevreden over het eindresultaat. Ook de bewoners zijn tevreden met hun bijna nieuwe huis inclusief vloer- en wandverwarming. En we hebben weer voldoende promotiemateriaal bij elkaar verzameld om Minitec weer goed naar voren te brengen.

Het resultaat van de film over het Uponor Minitec systeem is hier te bewonderen.